Home | Contact
 
 
Zoutkristal
Een kerststal van zout


Er bestaan kerstgroepen van vele materialen, maar een heel bijzondere is wel een kerstgroep van zout.
In Polen liggen de zoutmijnen van Wieliczka, die sinds de 18e eeuw in gebruik zijn geweest om zout te winnen.

Steeds dieper zijn de Polen gaan graven tot zon 250 meter diep. Telkens als een zoutader niet verder kon worden uitgehold, maakte men een gang naar de volgende zoutader. Zo is een stelsel van gangen en kamers ontstaan van vele kilometers lang. De wanden van de al uitgehouwen kamers, sommige zo groot als een sporthal, werden door kunstenaars bewerkt. Prachtige relifs en beelden, in verschillende stijlen en met verschillende voorstellingen zijn uit zout gebeeldhouwd. Een van de hoogtepunten is de Kapel. Een indrukwekkende zaal waarin alles in zout is uitgehouwen, tot het altaar en de kroonluchters aan toe. Hier is ook de beeldengroep te zien met de geboorte van Christus, naast vele beelden van heiligen, van de Paus, enz.
De zoutmijnen van Wieliczka, inmiddels door Unesco tot werelderfgoed verklaard, zijn al sinds het begin van de twintigste eeuw een toeristische trekpleister.

   


Zoutsteen (haliet) is honderden miljoenen jaren oud en ontstaan uit oeroude zeen. Het zoutkristal werd altijd met de hand gedolven en is dan ook vrij kostbaar. Bekend is het zoutkristal uit Polen vooral door zijn luchtzuiverende werking. Deze eigenschap wordt versterkt bij verwarming van binnenuit, bijvoorbeeld door een lamp. Men maakt van de zoutkristallen dan ook veel lampen en siervoorwerpen voor in huis. Gelukkige bijkomstigheid is dat het zoutkristal van zichzelf heel mooi is. Het heeft van nature een lichtgele tot donkeroranje of zelfs rode kleur.
In de mijnen wordt ook gekuurd door mensen met luchtwegproblemen. De patinten verblijven en sporten in de onderaardse zalen van zoutsteen, waarbij ze constant de gezonde, geioniseerde lucht inademen.Zowel in Polen als in Duitsland hebben veel mensen thuis een of meerdere lampen van Pools zoutkristal vanwege het zachte, sfeervolle licht en omdat ze graag een gezond binnenmilieu willen. Vooral in de wintermaanden brengen de zoutkristallen lampen sfeer en warmte in veel huizen. Daarnaast worden ze vaak gezien in praktijkruimten van bijvoorbeeld artsen en therapeuten. De lampen en sculpturen van Pools zoutkristal zijn ook in Nederland te koop.
 
 
    Promotie | Pers | Copyright KerstmisOnline 2000/2023 | Privacy | Disclaimer | Adverteren | Colofon | Contact