Home | Contact
 
 
Nieuws
onden en katten met Kerstmis en Nieuwjaar «Terug
dinsdag 11 december 2007 om 10:47 uur
 

De laatste maand van het jaar is aangebroken, de voorbereidingen voor de eindejaarsfeesten gaan hun gang… Zullen uw hond en uw kat erbij zijn tijdens de feesten? Indien ja, dringen een aantal voorzorgsmaatregelen zich op zodat de voor de mensen magische dagen voor uw huisdieren niet ontaarden in een nachtmerrie. 
 
Kerstboom en versieringen

De ongeëvenaarde ster van de kerstperiode is ongetwijfeld de kerstboom. In deze periode van het jaar vindt men hem in de meeste huisgezinnen. De kerstboom houdt nochtans een aantal risico's in voor honden en katten: het inslikken van zijn versieringen (slingers, kerstballen…) kan aanleiding geven tot een darmafsluiting, snijwonden, een darm- of maagontsteking. Bovendien kunnen elektrische slingers, die door hun flikkerende lichtjes aantrekkelijk zijn voor de dieren, zeer gevaarlijk zijn. In het ergste geval kan uw hond of kat zelfs geëlektrocuteerd worden. De kerstboom zou dus moeten geplaatst worden in een ruimte die voor uw kat of hond ontoegankelijk is wanneer er niemand is om toezicht te houden.

Decoratieve planten tijdens de feestdagen

Indien u uw interieur met kerstrozen (poinsettia) versiert, zet ze dan in elk geval buiten het bereik van uw kat of hond. Wanneer een huisdier van deze plant eet, is de reactie zeer hinderlijk voor het spijsverteringskanaal, het mondslijmvlies en de huid.
Hulst en maretak, andere planten die typisch zijn voor de kerst- en nieuwjaarsperiode, zijn niet minder gevaarlijk voor huisdieren. Het opeten van hun bessen kan leiden tot bovenmatige speekselafscheiding, diarree, braken en zenuwstoornissen. Maretak kan ook verantwoordelijk zijn voor hartstoornissen. Indien in grote hoeveelheden opgegeten, kunnen beide planten zelfs tot de dood van te gulzige huisdieren leiden.

Feestelijk tafelen

Het is normaal gezien onmogelijk om eindejaarsfeesten te organiseren zonder dat er chocolade aan te pas komt. Deze lekkernij moet nochtans voorbehouden blijven aan mensen die, als ze tenminste niet overdrijven, chocolade kunnen eten zonder gevaar voor hun gezondheid. De situatie is totaal verschillend voor honden, die het slachtoffer van een ernstige vergiftiging kunnen worden indien zij chocolade eten. Chocolade bevat theobromine dat voor een hond giftig is. De intensiteit van de symptomen wordt bepaald door de hoeveelheid en het soort chocolade (pure chocolade is veel rijker aan theobromine). De symptomen, die 5 tot 12 uur na het eten van chocolade verschijnen, bestaan uit diarree, braken, beven en stuiptrekkingen. Theobromine kan maagzweren en hartritmestoornissen veroorzaken.
Kastanjes kunnen leiden tot darmobstructies, alsook tot ontstekingen die tot uiting komen via diarree en braken.
Tot slot moeten champagne en andere alcoholhoudende dranken ook niet aan honden en katten aangeboden worden. Zij veroorzaken ongewenste symptomen als evenwichtsstoornissen, buikkrampen en braken.

Opgelet met antivries!

U hebt misschien antivriesmiddel gebruikt bij de eerste winterkou. Denk eraan dat het product, dat ethyleenglycol bevat, bijzonder giftig is voor honden en katten. Het is niet uitzonderlijk dat een dier dat van het zoete goedje geproefd heeft, het niet overleeft. Eén tot vier uur na inname krijgt het ongelukkige, nieuwsgierig hondje of katje te maken met ademhalingsstoornissen, uitdrogingsverschijnselen en evenwichtsproblemen. Na een tijdje krijgt het diertje ook nierletsels waaraan het, bij gebrek aan de noodzakelijke noodbehandeling toegediend door een dierenarts, na enkele uren of dagen sterft.

 
«Terug
Bron: E-gezondheid

11-12-2007 10:47: Kerstmannenloop en échte sneeuw maken Winter in Rotterdam compleet
11-12-2007 10:47: Een Kerstavond in hemelse sferen bij Artis

15 nieuwste berichten:
Kerstmarkt is miljoenenbusiness 13-12-2014
Het Bergmannetje Exclusieve Kerstversiering 05-02-2013
87 procent van de Nederlanders viert kerst 06-12-2012
Kansen op een witte kerst 06-12-2012
Kerstpakketten voor allerlei doelgroepen leuk 02-11-2012
Sky Radio brengt kerstmis nu al naar de radio 05-10-2012
Kerstpakketten dit jaar groot, Oudhollands of Italiaans 02-10-2012
Kerstpakketten veranderen van inhoud 01-10-2012
Nieuw verhaal: De laatste rit 29-09-2012
Jamie Oliver helpt 'Brangelina' tijdens kerst 28-09-2012
Webwinkelier nog weinig actief rond feestdagen 20-09-2012
Onzekerheid rond Bosch Winterparadijs 18-09-2012
Kerstfilms op TV 24-12-2011
Kerstboom wordt duurder 18-10-2011
Paleis Het Loo rond Kerstmis weer feestelijk ingericht 11-10-2011
 
 
    Promotie | Pers | Copyright KerstmisOnline 2000/2020 | Privacy | Disclaimer | Adverteren | Colofon | Contact